Co kraj to obyczaj
W ramach innowacji pedagogicznej pt. „Co kraj, to obyczaj” realizowanej na zajęciach kółka geograficznego: „Świat na wyciągnięcie ręki” przenieśliśmy się w wiele ciekawych miejsc na świecie. Uczniowie w parach prowadzili cykl spotkań prezentując całej grupie ciekawe informacje na temat wybranego państwa. Opowiadali o geografii danego miejsca, walorach turystycznych, kulturze, kuchni i ciekawostkach. Często uczyliśmy się kilku słów języka obowiązującego w danym kraju. Uczniowie zawsze tworzyli ciekawe prezentacje, na których wyświetlali zdjęcia i filmy prezentujące przyrodę, obiekty architektury, kulturę czy zwyczaje. Każda z par mocno angażowała się w jak najlepsze zaprezentowanie swojego państwa – przebierali się, tańczyli i przynosili wiele własnoręcznie wykonanych smakołyków. Część kulinarna najbardziej wszystkich zachwycała. Na włoskiej lekcji nie zabrało pizzy czy tiramisu, na amerykańskiej burgerów czy pancakesów z syropem klonowym. Na wielu lekcjach jedliśmy dziwne sery i wędliny, ostre przekąski czy słodkie desery. Uczniowie odważnie próbowali wszystkich dziwnych potraw i smaków, co wzbudzało wiele emocji na zajęciach. Myślę, że uczestnicy wiele się nauczyli, bo bardzo angażowali się w te zajęciach i emocjonalnie je przeżywali. Mogli wszystkimi zmysłami przenosić się do różnych zakątków świata. Zadaniem innowacji było usamodzielnienie pracy, rozwinięcie twórczej inwencji, kreatywności i zachęcenie do podejmowania nowych inicjatyw. Innowacja była nastawiona na samodzielność w dochodzeniu do wiedzy, kładła nacisk na pracę zespołową oraz kształtowała swobodę w prezentowaniu swojej pracy na forum klasy.
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!