• basn3.jpg
  • DSCF0941.jpg
  • DSCF0945.jpg
  • DSCF0961.jpg
  • DSCN1170.jpg
  • IMG_0039.JPG
  • img_0101_3.jpg
  • Obraz 257.jpg
  • P1180164.JPG
  • PB250066.JPG
  • PB250074.JPG
  • PB250080.JPG
  • PB250089.JPG
  • PB250097.JPG
  • PB250099.JPG
  • PB250101.JPG
  • PB250103.JPG
  • PICT0028.jpg
  • pict0075.jpg
  • PICT0091.jpg

Fundusze Europejskie, Unia Europejska, Śląskie

27 września klasy trzecie wraz z wychowawcami: p. Teresą Knapek, p. Beatą Oślizło,     p. Jagną Adamek i p. Elżbietą Wita pojechały do Chaty Chlebowej w Górkach Małych. Na wycieczce uczniowie poznali etapy wykonania chleba – „Od ziarenka do bochenka”, a także zostali zaznajomieni ze sposobem wytwarzania sera, maślanki i masła. Każdy miał możliwość samodzielnego formowania podpłomyków oraz podpatrywania procesu ich wypieku w ogromnym piecu. Następnie wszyscy mogli pokosztować jak smakują  ze świeżym masłem, smalcem lub miodem. Uczniowie degustowali także pyszną maślankę, a niektórzy z nas prosili o dokładkę tego wyśmienitego, zdrowego i naturalnego napoju. Uczestnicy wycieczki zobaczyli rolnicze maszyny i narzędzia, a nawet mogli spróbować jak działają niektóre z nich. Gospodyni Chlebowej Chaty przybliżyła wszystkim codzienne życie pszczół oraz przypomniała wiadomości na temat „skąd się bierze miód?” Cała wycieczka była bardzo udana i zakończyła się zakupem pamiątek i naturalnych produktów z Chlebowej Chaty.

Tekst: Beata Oślizło