• basn3.jpg
  • DSCF0941.jpg
  • DSCF0945.jpg
  • DSCF0961.jpg
  • DSCN1170.jpg
  • IMG_0039.JPG
  • img_0101_3.jpg
  • Obraz 257.jpg
  • P1180164.JPG
  • PB250066.JPG
  • PB250074.JPG
  • PB250080.JPG
  • PB250089.JPG
  • PB250097.JPG
  • PB250099.JPG
  • PB250101.JPG
  • PB250103.JPG
  • PICT0028.jpg
  • pict0075.jpg
  • PICT0091.jpg

Fundusze Europejskie, Unia Europejska, Śląskie

Wydarzenia

Gr III – Pszczółki, przez dwa tygodnie rozmawiały o warzywach i owocach. Wspólnie     z dziećmi poznaliśmy walory, cechy, kształty, smaki warzyw i owoców.

W codziennej działalności wykorzystywaliśmy zabawy ruchowe umożliwiające naśladowanie czynności związanych z uprawą, zbiorem oraz przetwarzaniem owoców i warzyw sezonowych. Dążyliśmy do poznawania wielozmysłowego owoców i niektórych warzyw oraz przełamywaliśmy niechęć do ich spożywania.  Podczas zabaw badawczych z owocami  i warzywami poznawaliśmy ich wygląd, budowę i przede wszystkim smak. Wspólnie wykonaliśmy zdrowe, owocowe szaszłyki, które później szybko znikały z talerzy. Dzieci wykazały się również umiejętnościami kulinarnymi poprzez robienie kanapek. Powyższe działania pozwoliły zapoczątkować w przedszkolakach postawę bacznego obserwatora, jak również czynne postawy  prozdrowotne opierające się na nawykowym spożywaniu owoców i warzyw w ciągu dnia. Zadania przekonały nas o tym, że owoce i warzywa są zdrowe  i smaczne oraz zainspirowały nas do kontynuowania działań związanych ze zwiększeniem spożycia owoców i warzyw  zarówno w przedszkolu,  jak i w domu.

Tekst: Danuta Herok